Telefon: +36 30 266 4390 | E-mail: simonnagybt@gmail.com | Dunaszentbenedek, Béke u. 59, 6333

Raklap méretek és raklap fajták

A mai világban a szállítmányozás és a csomagolás elképzelhetetlen raklapok nélkül. A termékek stabil elhelyezéséhez és a biztonságos szállításhoz szinte kivétel nélkül mindenhol raklapokat használnak.

De vajon milyen raklapot érdemes választanunk és egyáltalán milyen raklap méretek vannak? Az alábbi cikkünk erre ad választ.

Mi is a raklap?

A raklap egy leggyakrabban fából készült stabil, és terhelhető eszköz, melyet az áruk szállítására és tárolására használnak.

Négy oldalt nyitott, azért, hogy a különféle emelőgépekkel vagy berendezésekkel könnyebb legyen mozgatni. Többféle méretű és típusú raklap létezik, attól függően, hogy milyen terhelést kell bírnia, illetve milyen árut szállítanak vagy tárolnak rajta.

Miért nem egységesek a raklap méretek?

Ha raklapot akarunk gyártatni, akkor nem csupán a terhelhetőséget és a raklap alapanyagát fontos mérlegelnünk, hanem magát a raklap méretet is.

De mi az ami befolyásolja, hogy milyen raklapra van szükségünk:

  • szállítás során rendelkezésre álló hely (pl. mekkora kamionban szállítjuk)
  • raktárunkban mekkora helyen akarjuk tárolni

A fentieken kívül még a raklap mozgatására is gondolnunk kell. Fontos, hogy kompatibilis legyen a targoncákkal és a különböző emelőkkel.

Jól látható a fentiekben, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú és méretű raklapokat szeretnénk vásárolni.

Szabványos raklap méretek

A raklap méretek nemzetközileg nincsenek szabványosítva, de azért az lehet tudni, hogy az egyes országokban és területeken melyik raklapméretek és típusok a legelterjedtebbek.

Európában leginkább fából készül raklapokat gyártanak és az egyutas raklapok és az az EUR raklapok a jellemzőek.

Az alábbiakban végigvesszük, hogy milyen raklap fajták vannak. 

Cégünk leginkább az egyutas raklapokra specializálódott. Ezt kérheti akár egyedi méretben és kisebb darabszámban is. Ha esetleg nem egyutas raklapot keres, akkor is érdemes felvennie velünk a kapcsolatot.

Raklap méretek és raklap fajták. Milyen raklapok léteznek?

Raklap fajták és típusok

A Simon és Nagy Bt. egyedi méretű raklapok gyártásával foglalkozik. A mi küldetésünk a speciális igényű ügyfelek magas szintű kiszolgálása. A megrendelő igényeinek megfelelően mi bármit legyártunk, mennyiségi, és méretbeli korlátozás nélkül.

Egyutas raklapok

Egyutas raklapnak nevezzük azokat a raklapokat, melyek nem az európai szabvány méretnek megfelelően készülnek.

Nevét onnan kapta, hogy kezdetben ezeket a raklapokat egyszer használatosnak tekintették. Ennek az az oka, hogy gyengébb minőségűek, és nem képesek akkora súly szállítására.

Napjainkra már ez teljesen megváltozott, és rendkívül kedveltek ezek a típusú raklapok.

Az egyutas raklapok méret szerint három csoportba oszthatók:

  • 800x1200mm-es
  • 1000x1200mm-es
  • egyedi méretű egyutas raklapok

Az egyutas raklapokat általában könnyebb termékek szállítására és raktározására használják. Pl.: élelmiszer, ital, csomagolt árú.

Az egyutas raklapok legnagyobb előnye, hogy különböző méretben készülhetnek és így könnyebben alkalmazkodhatnak a szállítási igényekhez.

EUR raklapok

Az EUR raklapok az egyutas raklapokkal együtt Európában a legelterjedtebb raklap típúsnak számítanak. 

Az EUR raklapnak négy típusa létezik:

  • EUR1 raklap: 800x1200mm
  • EUR2 raklap: 1200x1000mm
  • EUR3 raklap: 1000x1200mm
  • EUR6 raklap: 800x600mm

Az EUR raklapok előnye a standard méretek, könnyű mozgathatóság és a jó terhelhetőség. Hátrányuk a magasabb ár az egyutas raklapokhoz képest.

Nyitott raklapok

Ez egy nagyon kedvelt raklap típus. Mint ahogyan a neve is mutatja nem teljesen zárt, így sokkal könnyebben szállítható. Szinte minden munkagéppel kényelmesen kezelhető.

Felépítés szempontjából blokk felépítésű és két-két fenéklemezzel van ellátva oldalon és középen.

A nyitott raklapok legfőbb előnye a könnyű mozgathatóság, a jó szellőzés, könnyű súly és az olcsóbb gyártási költség. Hátránya a nyitott kialakítás miatt az alacsonyabb terhelhetőség.

Stringer raklap

A stringer raklapok fő jellemzője az, hogy a talpukon hosszanti lécek (stringerek) találhatók, amelyek a terhelési pontokon stabilizálják a raklapot, így az jobban terhelhető. A stringerek lehetnek kétutas vagy négyutas kialakításúak.

Vannak rajta villakivágások, így a két nyitott és két zárt oldal mindegyik irányából hozzáférhető. Tehát ez a raklap típus egy megerősített nyitott raklapnak felel meg. 

Ezt a raklaptípust elsősorban Amerikában, Ázsiában és Afrikában használják.

Oldalgerendás raklap

Az oldalgerendás raklap olyan típusú raklap, amelynek a hosszanti oldalain gerendák vannak elhelyezve, amelyek a raklap talpát és oldalait erősítik és stabilizálják.

Ez a raklap leginkább Ázsiában és Afrikában népszerű.

Display raklapok

Ezek a raklapok nagyon kicsi teherbírással rendelkeznek, ezért nem alkalmasak nehéz áruk szállítására. 

Általában kis súllyal és mérettel rendelkezik és inkább a termékek kiemelése a cél. A display raklapok között van olyan, ami beépített világítással is rendelkezik, hogy így még vonzóbbá tegye a terméket a vásárlók számára.

Csúszótalpas raklapok

Ez a fajta raklap olyan mint egy megerősített egyutas raklap. A raklap alján, a talpakon keresztmerevítők vannak és így még jobb stabilitást biztosít.

A csúszótalpas elnevezést onnan kapta, hogy a csúszós felületen is biztonságosan lehet őket használni. Ezt a raklapok talpára helyezett műanyag borítással vagy csúszásgátló festékkel érik el.

Egyedi méretű raklapok

Az egyedi méretű raklapok eltérnek, a szabványos méretű raklapoktól, mind méretben, mind kialakításban.

Számos előnye van, többek között az, hogy segítségével maximálisan kihasználható a tárolási terület, így vállalkozásra specifikusan megoldható segítségével a szállítás.

Gondoljunk csak arra, ha például egy termék nem szabvány méretű, és formájú. Segítségével csökkenthető a ki nem használt raktározási terület mérete.

Műanyag raklap típusok

Cégünk nyárfából készült raklapokkal foglalkozik, de létezik műanyagból készült raklapok is. A lentiekben ezeket mutatjuk be röviden.

Düsseldorf raklap

A Düsseldorf raklapok műanyagból készülnek leginkább. Méreteit tekintve hasonló mint az EUR raklapok.

H1 raklap

A H1 raklapok nagyon jó minőségűek és elég nagy teherbírásúak is. Igaz nem fából készülnek, de ennek ellenére jó minőségű raklap fajta.

Nem tudja melyik raklap típust válassza?

A Simon és Nagy Bt. 2002 óta foglalkozik raklapok készítésével és gyártásával. Úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt elég nagy tapasztalatot szereztünk ebben a szektorban. Ha bármilyen kérdés merülne fel, akkor kollégáink szívesen állnak a rendelkezésére.

Hívjon minket most...